top of page
Search
  • Writer's pictureHarry-Nt. Biz

Ρόδι


Ο φρέσκος χυμός από καθαρισμένο σπόρο ροδιού σε αποχυμωτή ψυχρής έκθλιψης αποτελεί μια από τις γευστικότερες και υγιεινότερες φθινοπωρινές εμπειρίες στο κόσμο των χυμών.


Οδηγίες καθαρίσματος:


-Πλύνετε τα ρόδια σχολαστικά σε τρεχούμενο νερό.

-Αφού καθαρίσετε τα χέρια σας και βάλετε γάντια μιας χρήσης για τρόφιμα, χαράξτε ελαφρά με ένα κοφτερό μαχαίρι στη μέση τη φλούδα του ροδιού και, μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ, χωρίστε το στα δυο με τα χέρια σας.

-Με τις άκρες των δακτύλων σας, προσπαθήστε να ξεκολλήσετε τα σποράκια αποφεύγοντας όσο αυτό είναι εφικτό να τα ζουλάτε για να μην εκχυμωθούν.

-Σε περίπτωση που κάποιο μέρος του ροδιού έχει χαλάσει, αφαιρέστε το προσεκτικά με ένα μαχαίρι.

-Αφαιρέστε με το χέρι σας τις φλούδες και τα σκληρά κομμάτια και στεγνώστε με λίγο χαρτί κουζίνας σημεία που πιθανώς να έχουν υγρασιαστεί.

-Μεταφέρετε τους σπόρους σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Το καθαρισμένο ρόδι, αν δεν πιεστεί και παραμείνει στεγνό, διατηρείται φρέσκο για 3-4 ημέρες στο ψυγείο.


Οδηγίες αποχύμωσης:


-Κρατήστε μακριά από τον αποχυμωτή κουτάλια, πηρούνια και άλλα αντικείμενα που μπορεί καταλάθος να εισχωρήσουν και να καταστρέψουν τον αποχυμωτή.

-Εάν αυτός είναι ο πρώτος χυμός που παρασκευάζετε στον αποχυμωτή αργής σύνθλιψης σήμερα, περάστε πρώτα ένα ένα 5-6 μικρά κομμάτια μήλο ή πορτοκάλι στον αποχυμωτή. Αυτό τον λίγο χυμό μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε μαζί με το χυμό σας από ρόδι ή να τον πιείτε ξεχωριστά.

-Το καθαρισμένο ρόδι μαζί με τη ρίζα τζίντζερ είναι ίσως δυο από τα συστατικά που φθείρουν το περισσότερο το μοτέρ και τα εξαρτήματα του αποχυμωτή αργής σύνθλιψης για αυτό θα σας συνιστούσαμε να είστε ιδιαίτερα αργοί και προσεκτικοί.

-Ρίξτε τα σποράκια με τη βοήθεια μιας πλαστικής κούπας στο πάνω μέρος του αποχυμωτή και προωθήστε σιγά σιγά με το χέρι 10-15 σποράκια στο θάλαμο αποχύμωσης. Περιμένετε περίπου 10 δευτερόλεπτα έως ότου σταματήσει ο θόρυβος της σύνθλιψης και επαναλάβετε τη διαδικασία για όσο διάστημα επιθυμείτε.

-Για ένα μικρό μπουκαλάκι χυμό ψυχρής εκθλιψης, τη συνηθέστερη δόση, θα χρειαστείτε περίπου τρεις κούπες καθαρισμένου ροδιού.

-Μην χρησιμοποιήσετε το έμβολο για να σπρώξετε τα σποράκια εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο και σε κάθε περίπτωση ασκώντας την ελάχιστη δύναμη. Αν ακούσετε κάποιο θόρυβο που δε σας είναι γνώριμος, μειώστε ακόμη παραπάνω τη συχνότητα και την ποσότητα σπόρων ροδιού που ταϊζετε τον αποχυμωτή.

-Κοιτάτε συστηματικά το σημείο από το οποίο βγαίνει η πούλπα του ροδιού. Προκειμένου να αποφύγετε ένα πιθανό μπούκωμα, φροντίστε να υπάρχει έξοδος της πούλπας. Η επιλογή ανάποδων στροφών για μερικά δευτερόλεπτα βοηθάει σημαντικα.

-Αφού ολοκληρώσετε την αποχύμωση της σχετικής ποσότητας καθαρισμένου ροδιού που επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά την επιλογής σας. Εμείς στο Rubisco χρησιμοποιούμε πολύ συχνά πορτοκαλι, πράσινο και κόκκινο μήλο αλλά και καρπούζι και μας αρέσει ιδιαίτερη η προσθήκη χυμού λεμονιού ή lime και φρέσκιας ρίζας τζίντζερ!

-Ο χυμός σας είναι έτοιμος να τον απολαύσετε. Ιδανικά περάστε τον από ένα λεπτό τουλπάνι για μεταξένια υφή, όπως εφαρμόζουμε σε όλους τους χυμούς που προσφέρουμε σε μπουκάλι στο Rubisco.

-Εάν αποθηκευτεί σωστά, ο χυμός ροδιού μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2-3 ημέρες, αναλόγως των συνθηκών ψύξης αλλά και τη σχολαστικότητα της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

-Μη σας αποθαρρύνει αν ο χυμός μετά από λίγο σχηματίσει ίζημα ή αρχίσει ο φυσικός διαχωρισμός του. Αυτό είναι το σήμα κατατεθέν των χυμών ψυχρής έκθλιψης. Ανακινήστε ομαλά και καλή σας απόλαυση!
Rubisco tips


-Ανάλογα με την εποχή, μπορείτε να βρείτε στο κατάστημα μας στην παλιά πόλη της Ρόδου ρόδια εισαγωγής από το Περού, το Ισραήλ και την Ινδία αλλά και ντόπια από την Απολλακιά και τη Παστίδα.


-Τα φρέσκια ρόδια καθαρίζονται με σχολαστικότητα στο χέρι και αποχυμώνονται με την παραγγελία σας σκέτα ή σε τρεις απίθανους συνδυασμούς (πορτοκάλι, πράσινο και κόκκινο μήλο και καρπούζι).


-Τα φρέσκια ρόδια μας μπορείτε να τα προσθέσετε επίσης σαν extra και στα Smoothies σας για μια μοναδική ρουμπινένια προσθήκη υγείας!


Απολαύστε τα καθημερινά (ανοιχτά Απρίλιο - Νοέμβριο) από το κατάστημα μας Σωκράτους 67 στην παλιά πόλη της Ρόδου ή παραγγείλτε μέσω Wolt ή Efood.


Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page